۷ اشتباه سخنرانی که اغلب سخنرانان مرتکب میشوند
پس از اینکه به تعدادی از پادکستهای جاناتان لی و مصاحبههایش در مورد سخنرانی با افرادی مثل گای کاوازاکی، نانسی دوآرته و … گوش کردم، متوجه شدم اغلب سخنران حین سخنرانیهای خود اشتباهات مشابهی را مرتکب میشوند از این رو میخواهم تعدادی از این اشتباهات را بیان کنم.
پس از اینکه به تعدادی از پادکستهای جاناتان لی و مصاحبههایش در مورد سخنرانی با افرادی مثل گای کاوازاکی، نانسی دوآرته و … گوش کردم، متوجه شدم اغلب سخنران حین سخنرانیهای خود اشتباهات مشابهی را مرتکب میشوند از این رو میخواهم تعدادی از این اشتباهات را بیان کنم. همهی ما اشتباهاتی را مرتکب میشویم، اما افراد موفق کسانی هستند که بتوانند از اشتباهات خود درس بگیرند.
برخی از اشتباهات مشابهی که اغلب افراد در سخنرانی هایشان مرتکب میشوند عبارتند از:
۱) مضطرب بودن به خاطر قرار گرفتن در جلوی یک گروه
هنگامی که شما میخواهید در یک رویداد سخنرانی کنید، چه به عنوان برگزارکننده و چه به عنوان شرکتکنندهای که به دنبال بیان ایدهی خودش است، شما ۲ گزینه پیش رو خواهید داشت؛ اول اینکه مضطرب باشید و از قرار گرفتن روبروی مردم خوشحال نباشید و دوم اینکه روبرویی با مردم را فرصتی برای به اشتراکگذاری پیام خود با مردم بدانید و نسبت به آن هیجانزده باشید.
برای اینکه بتوانید در شرایط گزینهی دوم قرار گیرید حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زودتر در مکان موردنظر حاضر شوید و مطمئن شوید که تکنولوژی در حال کار است. به اندازهی کافی تمرین کنید تا سرصحنه احساس راحتی بیشتری داشته باشید. چند دقیقه اول سخنرانی را به برقراری ارتباط و یخشکنی با مخاطبان بکنید تا آنها را از یک مخاطب به یک دوست تبدیل کنید. یک نکتهی مهم دیگر اینکه با این عقیده در جمع حاضر شوید که این سخنرانی پلهای برای شما نیست، بلکه هستهی اصلی این سخنرانی شرکتکنندگان هستند و شما باید تمام تلاش خود را برای موفقیت آنها انجام دهید.
۲) نداشتن داستانی قوی برای گفتن
اگر به داستانهای کوتاه و فیلمهای هالیوودی که همیشه ماندگار شدهاند توجه کنید متوجه میشوید که همهی آنها از یک فرمول ساده برای موفقیت و ماندگاری استفاده کردهاند. در زبان انگلیسی این قانون ACT نامیده میشود:
برای جلب توجهها باید بجنگید(Attention-grabbing conflict)
برای جلبتوجه مردم باید برای آنها طعمهای آماده کنید، یک موضوع درگیرکننده میتواند طعمهی خوبی برای آنها باشد.
تغییر(Change)
تغییر یا به عبارت بهتر ایمان و باور سخنران به چیزی که میگوید فوقالعاده ارزشمند است. مردم میخواهند پس از درگیری تغییر کنند بنابراین یک سخنران خوب باید قادر به انجام آن باشد.
پیام تحولآفرین داشته باشید(Transformational message)
حتی پیچیدهترین پیامهای خود را به زبانی ساده بیان کنید، این باعث میشود مردم به سادگی پیام شما را در ذهن داشته باشند و به احتمال زیاد به آن عمل کنند.
۳) داشتن صدایی لرزان حین سخنرانی
مردم خوب یا بد بودن سخنرانی شما را در عرض یک ثانیه قضاوت میکنند. داشتن صدای قدرتمند میتواند تفاوت بزرگی در قضاوتها و جلب توجه مردم داشته باشد. قبل از اینکه شروع به صحبت کنید، چند نفس عمیق بکشید و با آرامش شروع به صحبت کنید، از طریق بینی تنفس کنید و اگر احیانا صدایتان لرزید برای پنهان کردن آن تلاش نکنید چون شرایط بدتر میشوید بلکه با تنفس صحیح از بینی سعی کنید به آرامی از استرس خود کم کنید.
۴) تلاش برای ندیدن شرکتکنندگان
اگر از افراد مختلف راجع به مهارتهای رفع اضطراب بپرسید، بسیاری از آنها به شما خواهند گفت که اگر سعی کنید شرکتکنندگان را نبینید و به آنها توجه نکنید استرس شما از بین خواهد رفت. در حالیکه این روش کاملا متضاد با اهداف سخنرانی و موضوعاتی که اشاره کردیم است؛ به جای آن، شما باید تمرین کنید. دوستان و نزدیکانتان را در یک مکان جمع کنید و مقابل آنها سخنرانی کنید، این کار به میزان زیادی از اضطراب شما خواهد کاست. حتی ریچارد برانسون که یکی از موفقترین و شناختهشدهترین افراد دنیاست از این روش برای کاهش اضطراب خود استفاده میکند.
۵) نگرانی در مورد پاسخ به سوالات
بهترین راه پاسخگویی به سوالات این است که آنها را قبل از اینکه از شما پرسیده شوند پیشبینی کنید. البته پیشنیاز پاسخگویی آگاهی و دانش کامل شما نسبت به موضوع است، زمانیکه شما میخواهید در مورد موضوعی صحبت کنید باید آن را از جوانب و نقطهنظرات مختلف بسنجید تا بتوانید به خوبی پاسخگو باشید. زمانیکه احساس کردید روی موضوع کاملا تسلط دارید تعدادی از سوالات که احتمال دارد حین رویداد از شما پرسیده شوند را یادداشت کنید و برای پاسخ به آن سوالات تمرین کنید. این تمرین به شما آرامش و طمانینه خاصی خواهد داد تا بتوانید به راحتی مقابل مردم حاضر شوید.
۶) استفاده از پاورپوینتی پر از نکته و ترفند
همانطور که گفتیم دانش کامل سخنران نسبت به موضوع فوقالعاده ارزشمند است، اما مردم میخواهند به شما گوش کنند نه اسلایدتان. از روشهای حرفهای برای طراحی اسلاید خود بهره بگیرید.
در هر اسلاید تنها بر یک ایده و موضوع تمرکز داشته باشید. از خودتان بپرسید که چگونه میتوانید این موضوع را به صورت بصری پیادهسازی کنید.
پیاده کردن تصاویر مناسب برای اسلایدها از اهمیت خاصی برخوردار است، تصاویر باید متناسب با گفتههای شما باشند و همینطور باید بیشترین میزان خلاقیت را در پیدا کردن آنها به خرج دهید.
مطمئن شوید که اندازهی فونت شما حداقل ۳۰ باشد تا مردم بتوانند به وضوح آن را ببینند.
۷) کلیشهای بودن
بسیاری از سخنران به اندازهای کلیشهای هستند که حوصلهی مخاطبان را سر میبرند. به عنوان مثال، همهی آنها با جملهی “سلام و صبح بخیر، امروز من در مورد… صحبت خواهم کرد” توجه داشته باشید که شما تنها هفت ثانیه برای جلب توجه مخاطبانتان فرصت دارید. با جملاتی خاص که تاکنون هیچکس از آنها استفاده نکرده مخاطبانتان را شگفتزده کنید.
نظرات بازدیدکنندگان
Thank you
بسیار زیبا و کاربردی بود.
متشکریم 🙂