۶ کاری که قبل از حضور در یک دوره آموزش روانشناسی باید انجام دهید
روانشناسی علمی است که نهتنها در کلاسهای درسی و مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاهی، بلکه در تمامی ابعاد زندگی روزمره ما قابل مشاهده است. آگهیهای تلویزیونی، پوسترهای تبلیغاتی، اقدامات بازاریابی و طراحی وبسایتها تنها چند نمونه از استفادههای گسترده این علم در زندگی روزمره ما هستند. با این وجود یکی از بهترین روشهای فراگیری چنین دانش گستردهای، شرکت در یک دوره آموزش روانشناسی است.
اگر تاکنون در یک دوره آموزش روانشناسی شرکت کرده باشید، قطعا متوجه شدهاید که این دوره تفاوتهایی با سایر دورههای آموزشی دیگر دارد. از طرفی مباحثی که در این دورهها مطرح میشوند ممکن است به نظر عجیب و متفاوت باشند و از طرف دیگر مدرس چنین دورههایی یک روانشناس به تمام معناست و حالات روانی شما را حتی بیشتر از شما تحت کنترل خود دارد! اما با این وجود با کمی شناخت و آگاهی از این دورهها، خواهید توانست که به یک ستاره در دوره آموزش روانشناسی تبدیل شوید.
قبل از هرچیزی باید توجه داشته باشید که روانشناسی، علم مطالعه ذهن و رفتار انسانهاست. برخلاف باورهای رایج در مورد این علم، روانشناسی صرفا ابراز همدردری و براساس اوهام و احساسات نیست، بلکه این علم متکی بر روشهای علمی برای بررسی پرسشهای مختلف و رسیدن به پاسخ و همچنین نتیجهگیری از آنها است؛ و همچنین بر خلاف باور عموم این علم تنها به درمان و رسیدگی به افرادی با رفتارهای عجیب و غیرعادی خلاصه نشده و به مطالعه در مورد افرادی با ویژگیها و رفتارهای طبیعی نیز میپردازد.
در طول یک دوره آموزش روانشناسی شما با طیف مختلفی از مطالعه ذهن و رفتار انسانها، مطالعات موردی، آزمایشات و پرسشنامهها مواجه خواهید شد. در حالت کلی در یک دوره آموزش روانشناسی چهار هدف زیر دنبال میشود :
- توصیف افکار و رفتار انسان
- توضیحی برای به وجود آمدن این رفتارها
- پیشبینی این که چنین رفتارهایی چرا، چگونه و چه زمانهایی از انسان سر میزند
- تغییر و بهبود این رفتارها به عنوان جزئی از یک جامعه بزرگتر برای دستیابی به جامعهای بهتر
در چنین دورهای برخلاف دورههای مختلف دیگر ممکن است از جنبهها و زوایای مختلفی به موضوع ثابتی پرداخته شود. برای مثال در مورد خشم، ممکن است گاهی علل بیولوژیکی و فردی آن مورد بحث قرار گرفته و گاهی در مورد علل محیطی، فرهنگی و اجتماعی آن صحبت به میان آید. برخی از عمدهترین این دیدگاهها عبارتند از :
- دیدگاه شناختی
- دیدگاه رفتاری
- دیدگاه تکاملی
- دیدگاه انسانی
همچنین بهتر است بدانید که یک دوره آموزش روانشناسی دارای زیر رشتههای متنوع دیگری است. به این ترتیب که دانشجویان پس از گذراندن مراحل مقدماتی، با زیرشاخههایی همچون روانشناسی بالینی، روانشناسی شخصیت، روانشناسی شناختی، روانشناسی رشد و روانشناسی اجتماعی رو در رو خواهد شد و از آن پس میتوانند مباحث مورد عاقه خود را به صورت تخصصیتری انتخاب کرده و ادامه دهند.
به عنوان یک دانشجو و یا برگزارکننده دوره آموزش روانشناسی، باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که روانشناسی تنها از جنبه درمانی تشکیل نشده است. هرچند که درمان بیماران یکی از عمدهترین وظایف یک روانشناس است، اما با این وجود در کنار وظایف درمانی، اقدامات آموزشی، پژوهشی و مشاورهای نیز در دستور کار یک روانشناس قرار میگیرد.
اکنون با داشتن شناختی کلی ویژگیهای یک دوره روانشناسی، قصد داریم تا شش ویژگی یک دانشجوی ممتاز در یک دوره آموزشی روانشناسی را به شما معرفی کنیم :
۱) مطالعه منابع فراوان
یک دانشجوی روانشناسی موفق کسی است که از منابع اطلاعاتی متنوعی استفاده کند. اما با این وجود اکثر دانشجویان به تعداد منابع بسیار محدودی اکتفا میکنند و در صورت مراجعه بیماران مختلف، در تشخیص و درمان آنها دچار مشکل میشوند. با توجه به گستردگی موضوعات مرتبط با این زمینه، بهتر است مطالعات فراوانی از شاخه تخصصی خود و همچنین در صورت امکان از شاخههای فرعی دیگر داشته باشید تا با کنار هم قرار دادن این اطلاعات، به یک دانشجو و روانشناس منعطف و کارآمد تبدیل شوید.
۲) تشکیل گروههای مطالعاتی در طول دوره آموزش روانشناسی
در طول یک دوره آموزشی روانشناسی ممکن است با پژوهشها و مطالعات میدانی دشواری مواجه شوید. تشکیل یک گروه مطالعاتی به کمک دوستان و همکلاسیها، شما را در برابر چنین موقعیتهایی توانمندتر خواهد ساخت. علاوه بر موارد گفته شده تشکیل یک گروه آموزشی باعث تسهیل در مطالعه دروس برای امتحانات، جمعآوری ایدههای مختلف برای یک مقاله و ایجاد بحثهای مطالعاتی و آموزشی خواهد شد.
۳) دسترسی و ارتباط با اساتید
از آنجایی که موارد موجود در علم روانشناسی بسیار گسترده و متنوع هستند، بهتر است برای رفع سوالات شخصی خود ارتباط بیشتری با اساتید خود داشته باشید. علاوه بر ساعات اداری و مراجعه حضوری، شما میتوانید از طریق راههای دیگری همچون ارسال پست الکترونیکی و برقراری تماس، با اساتید خود در ارتباط باشید. قطعا تجربه چنین اشخاصی نقش بسیار بزرگی در موفقیت شما خواهد داشت.
۴) افزایش مهارت گفتاری و نوشتاری
مشخصا مهارت گفتاری یکی از مهمترین ویژگیهایی است که هر روانشناسی باید از آن برخوردار باشد. به عنوان یک دانشجوی روانشناسی بهتر است تا جای ممکن بر روی بهبود مهارتهای نوشتاری و گفتاری خود تمرکز کرده و به بهبود آنها بپردازید. یکی از بهترین روشها برای انجام این کار، مطالعه مقالات و کتابهای مرتبط با شاخه تحصیلی شما است.
۵) تسلط کامل بر زبان بدن
تحقیقات اخیر نشان میدهد که در هنگام برقراری ارتباط مستقیم با یک فرد، ۹۰% اطلاعات به صورت غیرمستقیم و از طریق حرکات و زبان بدن در بین افراد رد و بدل شده و تنها ۱۰% از آن از طریق گفتار و کلام انتقال مییابد. با تمرکز بر زبان بدن، علاوه بر افزایش توانایی در انتقال اطلاعات مورد نظر به اشخاص مراجعه کننده، قادر خواهید بود تا از روی کوچکترین حرکات غیرارادی مخاطبان خود، به مشکلات و مسائل آنها پی ببرید.
۶) به چالش کشیدن دانش و آموزهها در زندگی روزمره
در نهایت یکی از رازهای موفقیت در یک دوره آموزشی روانشناسی، به چالش کشیدن آموزهها در زندگی روزمره است. اگر قصد دارید تا به عنوان یک دانشجو و یک روانشناس موفق شناخته شوید نباید آموزشها و مطالب کسب کرده در چنین دورههایی را تنها به کتابها، جزوات و امتحانات آخر دوره محدود کنید. بلکه باید سعی کنید که در هر لحظه و موقعیتی از زندگی شخصی و روزمره خود، این اطلاعات را به خاطر آورده و آنها را در محیط واقعی به کار گیرید.
برای اطلاع از آخرین رویدادهای مربوط به حوزه روانشناسی اینجا کلیک کنید.